Asikkalan kirkko

Miljoonan tiilen kirkko

Kirkkotie 42, 17320 Asikkala

Asikkalan kirkko

Asikkalan kirkossa vietetään jumalanpalvelusta sunnuntaisin klo 10. Jumalanpalveluksia vietetään myös Vääksyn keskustassa, Maijan kammarilla, jolloin kirkossa ei ole messua.

Kirkko on myös suosittu vihkikirkkona.

Kirkossa on kahdet urut:

• Parven urut ovat Urkutehdas Jurvan, vuodelta 1902, 32 äänikertaa
  • Kuoriurut ovat Sotkamon urkurakentajan vuodelta 1994

Lisäksi kuoriosassa on flyygeli ja parvella sähköpiano.

Asikkalan kirkon historiaa

Miljoonan tiilen kirkko valmistui vuonna 1880. Kirkon on piirtänyt arkkitehti Georg Wilenius. Kirkon tiilet valmistettiin lähellä Pulkkilanharjua. Niitä tarvittiin miljoona kappaletta. Hovimaalari Vilhelm Ekman maalasi alttaritaulun 1862. Taulu siirrettiin vanhasta 1600 -luvulla rakennetusta kirkosta, joka purettiin 1892.

Kirkon rakennustyyli on pääosin romaaninen sisältäen gotiikan yksityiskohtia. Istumapaikkoja on noin 1100. Sisäkorkeus on 16 metriä. Kirkon tornin risti on 54 metrin korkeudessa. Parvella olevat urut rakensi hollolalainen urkutehdas Jurva vuonna 1902. Niissä on 32 äänikertaa. Urkujen soittopöytä uusittiin digitaaliseksi vuonna 2001. Vuonna 2015 kirkon etuosaan asennettiin kuoriurut. Taiteilija Lauri Ahlgren valmisti kuorin ikkunoihin 1983 lasimaalaukset Kolmiyhteisen Jumalan vertauskuvista.

Dosentti Anneli Mäkelä on kirjoittanut Asikkalan kirkonkylän kirkoista kirjan Asikkalan kirkkojen historia. Kirjaa on saatavilla seurakunnan asiakaspalvelusta.

Kirkon edessä on parkkipaikka. WC-tilat ovat erillisessä rakennuksessa sakastin päädyssä. WC-tilassa on hoitopöytä. Liikuntarajoitteiset voivat pysäköidä sakastin päädyssä olevalle merkitylle invapaikalle. Ajoreitti portista kirkon pihalle.

Asikkalan kirkko on kesäisin yksi Suomen tiekirkoista. Kesällä 2018 kirkko on avoinna 5.6.- 12.8. sunnuntaista- perjantaihin kello 12 - 17. Tervetuloa tutustumaan, ihmettelemään ja hiljentymään kauniissa kirkossamme. Lisää tiekirkoista

Lastenhoitohuone

Kirkkotie 42, 17320 Asikkala