Kinkerit, lukukinkerit, lukuset

ovat olleet alun perin kirkon pitämiä kristinopin kuulustelutilaisuuksia. Ennen oppivelvollisuuden voimaantuloa lukukinkereillä oli lukutaidon ja katekismuksen tuntemisen kuulustelutilaisuuksina erittäin huomattava kansansivistyksellinen vaikutus. Kinkerit olivat osa kirkon kasteopetusta, kristillistä kasvatusta.

1600-luvulla alkanut kinkeriperinne jatkuu edelleen lähinnä maaseudulla, jossa niillä on lähinnä yhteisöllistä merkitystä. Vuosittain Suomessa järjestetään kinkereitä runsaat 3000  ja niihin osallistuu noin 65 000 suomalaista.

Kinkerit eivät ole pelkästään kristinopin, Raamatun ja virsien opetustilaisuuksia vaan myös eräänlaisia seurakunnan tutuksitulemisia, jossa kerrotaan seurakunnan työstä ja jopa tutstututaan uusiin työntekijöihin.

Kevään 2018 kinkereillä aiheena 10 käskyä

Tervetuloa kertaamaan käskyjä ja oppimaan uusia virsiä.

Su 15.4. klo 13 Kalkkisten kylän kinkerit Kalkkisten kirkossa, Haikealantie 5.

Muiden kylien kinkereiden järjestelyistä yhteydenotot Anja Sarajalle p. 044 7766203.