Hiljaista viikoa pitkin kohti pääsiäistä

Hiljaisen viikon viettäminen kristillisessä kirkossa on ikivanha tapa, jota vietettiin Jerusalemissa jo 300-luvulla.

Viikon jokaisena päivänä kokoonnutaan seuraamaan kärsimyshistorian tapahtumia.

Palmusunnuntai

Palmusunnuntaita vietetään pääsiäistä edeltävänä sunnuntaina. Silloin Kristuksen kirkko lähtee seuraamaan Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita. Palmusunnuntaina muistellaan, miten Jeesus ennen kuolemaansa ratsasti aasilla pääsiäisjuhlille Jerusalemiin ja miten ihmiset silloin heittivät hänen kulkureitilleen palmunoksia (Joh. 12:12–24).

Pohjoisemmissa maissa on käytetty pajunoksia palmunoksien sijasta. Palmunoksa ja pajut ovat tässä yhteydessä toivon, voiton ja Kristuksen kuninkuuden vertauskuvia. Kristuksen seuraajille ne merkitsevät ikuisen elämän tunnusta. (vrt. Ilm. 7:9).

Kiirastorstai

Kiirastorstaina Jeesus asetti ehtoollisen sakramentin (Luuk. 22:14–20). Pyhäpäivän tekstien sisältönä on Jeesuksen ja opetuslasten viimeinen ateria sekä ehtoollisen sakramentin asettaminen. Kiirastorstaina Jeesus pesi myös opetuslasten jalat.

Kiirastorstai-iltana ja -yönä Jeesus vetäytyi Getsemanen puutarhaan rukoilemaan voimaa Isältään. Tuolloin Mestarinsa kavaltanut Juudas johdatti Jeesuksen viholliset, juutalaisen temppelipapiston, saddukeukset ja roomalaiset sotilaat pidättämään Jeesuksen.

Kiirastorstai-illan messun päättyessä alttari voidaan riisua liturgisista esineistä ja pukea mustaan.

Pitkäperjantai

Kiirastorstaita seuraava päivä on pitkäperjantai, joka on kirkkovuoden merkittävimpiä juhlapäiviä. Silloin muistellaan Jeesuksen ristiinnaulitsemista ja kuolemaa Golgatalla. Pitkäperjantain sanoma julistaa: Kristus on kuollut meidän edestämme, hänen sovitustyönsä on täytetty. Surun ohella pitkäperjantaihin liittyy myös kiitollisuus, sillä Kristus sovitti kuolemallaan ihmisten synnit.

Pitkäperjantaina jumalanpalvelus on yksinkertainen ja karu, jota leimaa ristin äärellä viipyminen, johon kehotetaan: Katsokaa ristinpuuta, jolle maailman Vapahtaja on naulittu. Virret lauletaan usein ilman urkujen säestystä eikä kirkonkelloja soiteta. Liturginen väri on musta, murheen ja kuoleman väri. Alttari on riisuttu. Kynttilöitä ei käytetä lukuun ottamatta jumalanpalveluksen symboliikkaan liittyvää Kristus-kynttilää. Kukkien sijasta voidaan käyttää viittä punaista ruusua ja orjantappurakruunua.

Pääsiäinen

Pääsiäinen julistaa Kolmiyhteisen Jumalan rakkauden voittoa pimeyden valloista. Liturginen väri vaihtuu mustasta valkoiseen, ilon, puhtauden ja riemun väriin. Paastonajan jumalanpalveluksissa vaiennut ylistys (kunnia, halleluja) soi jälleen.

Pääsiäisyön messussa kirkon kuoriin tuodaan suuri pääsiäiskynttilä, jota sytytettäessä lausutaan: Jeesus Kristus on maailman valo.  Toisena pääsiäispäivänä iloitaan ylösnousseen Kristuksen ilmestymisestä Emmauksen tien opetuslapsille. Pääsiäisestä alkaa 50-päiväinen pääsiäisaika, joka päättyy helluntaihin.

Ristin valossa esite. Kuvassa Jeesus kulkee pitkin Asikkalan kirkon käytävää

Poimintoja viikon tilaisuuksta

Tarkemmat tiedot tapahtumakalenterista

La 24.3.
klo 9-13 lähetyksen myyjäiset Maijan kammarissa.

Palmusunnuntaina 25.3.
klo 10 messu Asikkalan kirkossa.
klo 18 Ristin tie, hiljaisen viikon tekstejä ja musiikkia Kalkkisten kirkossa.

ma 26.3.
klo 18 hiljaisuuden kirkko ja ehtoollishetki Asikkalan kirkossa.

ti 27.3.
klo 10 Avoimen päivätoiminnan ehtoollishetki Oltermannin Paimensalissa.
klo 13 viikkomessu Asikkalan kirkossa. Tilaisuuteen kirkkokuljetus.
klo 18 hiljaisen viikon rukous Maijan kammarissa.

ke 28.3.
klo 9.30 aamun rukoushetki Maijan kammarissa.
klo 13 Ehtoollishetki Ehtookodon kerhotilassa.
klo 14.30 työntekijöiden ehtoollishetki Asikkalan kirkossa.
klo 18 iltamessu Kalkkisten kirkossa.

Kiirastorstai 29.3.
klo 9 Aurinkovuoren koulun jumalanpalvelus Asikkalan kirkossa.
klo 12 hiljaisen viikon rukoushetki Maijan kammarissa.
klo 12.15 Kalkisten koulun hartaushetki Kalkkisen kirkossa.
klo 13.30. hoitokotien yhteinen ehtoollishartaus Oltermannissa.
klo 18 iltamessu Asikkalan kirkossa. Tilaisuuteen kirkkokuljetus.

Pitkäperjantai 30.3.
klo 10 sanajumalanpalvelus Asikkalan kirkossa.
klo 16 Ristin varjossa pääsiäisnäytelmä Asikkalan kirkossa.

Lauantai 31.3.
klo 15 Ristin varjossa pääsiäisnäytelmä Asikkalan kirkossa.

Pääsiäispäivä 1.4.
klo 10 messu Asikkalan kirkossa. Tilaisuuteen kirkkokuljetus.
klo 13 messu Kalkkisten kirkossa.
klo 15 konsertti FAURÉ: REQUEIM Asikkalan kirkossa, Kamarikuoro Con fuoco ja kuoro Tallinnasta

2. pääsiäispäivä 2.4
klo 15 messu Maijan kammarissa.