KINKERIT

Kinkereilä on hyvin pitkät perinteet. Kinkerit eli lukukinkerit tai lukuset ovat olleet alun perin kirkon pitämiä kristinopin kuulustelutilaisuuksia. Lukukinkereiden pitäminen kirjattiin vuoden 1686 kirkkolakiin. Vanhempien, isäntien, palkollisten ja muun työväen sekä lukuiässä olevien lasten tuli kokoontua lukupiireittäin.

Ennen oppivelvollisuuden tuloa voimaan lukukinkereillä oli lukutaidon ja katekismuksen tuntemisen kuulustelutilaisuuksina erittäin huomattava kansansivistyksellinen vaikutus. Kinkerit olivat osa kirkon kasteopetusta, kristillistä kasvatusta.

Yhä edelleen papit ja kanttorit kiertävät kyliä kinkereillä. Enää ei tarvitse kuitenkaan pelätä kuulusteltavaksi joutumista, vaan kinkerit ovat kylän yhteinen juhla, jossa kaikenikäiset kokoontuvat yhteen Jumalan sanan äärelle. Kinkereihin kuuluu hartaus, virsien opettelemista sekä keskustelunaihe, josta pappi alustaa Raamatun ja Katekismuksen pohjalta. Kinkereillä keskustellaan myös kylän asioista, ja siellä on tilaisuus esittää toivomuksia seurakunnallisesta elämästä.

Vuonna 2017, Suomi 100 ja reformaation 500 -juhlavuonna keskustellaan aiheesta:

ARMOA ASIKKALAN SEURAKUNNASSA HERRAN VUONNA 2017!

Ota oma Raamattu, katekismus ja virsikirja mukaan.

TERVETULOA KINKEREILLE!

Kinkerit

Aihe: Armoa Asikkalan seurakunnassa Herran vuonna 2017!

su 12.3. klo 13 Kalkkisten kirkko. Kalkkinen ja ympäröivät kylät. Piispanen, Haapiainen, kyläkuoro.

su 12.3. klo 18 Viitailan nuorisoseurantalo. Paakkolan, Selkämaan, Viitailan, Lumialan ja Reivilän kylät. Saraja, Koskinen.

su 9.4. klo 13 Iso-Äiniö. Onerva ja Erkki Taavitsaisen kotona, Hevonpääntie 121. Piispanen ja Haapiainen.

Kinkerit

Su 28.5. klo 13 Vesivehmaan Nuorisoseurantalolla. Similä, Haapiainen.

Asikkalan seurakunta | Sirkkusentie 1 17200 Vääksy | asikkalan.seurakunta@evl.fi